Litteratur

Marie anbefaler: Skumring 41 - roman fra en krigstid

Marie er kommet rigtig godt fra start på læseåret 2025 med en sært aktuel roman om den usikre tid et kærestepar lever under i 1940-1941 i Helsingfors. Scenen er vinterkrigen, den sovjetisk-finske krig.

Af Marie Wildt

Den nogen-og-trediveårige Molly er på turné i Sverige med sit teaterkompagni i Sverige og hendes kæreste krigsreporteren Henry er udsendt til fronten som propagandajournalist. De er lede og kede af krigen begge to, hun føler sin stjerne dale i scenelivet, og han føler en lede over ikke at kunne være ærlig om krigen i sine reportager. Ikke alt må fortælles, heller ikke fra teatersenen.

Krig og kærlighed

Svensk-finske Kjell Westö fortæller sin historie i 6 kapitler, 3 med Mollys stemme og 3 med Henrys. For mig blev det en spændende dynamik, fordi de to personer er så forskellige – deres livssyn, ageren, karriere og kærlighedssult. Deres kærlighed er udfordret af krig, fravær, rationering og deres meget forskellige temperamenter. Begge har de både levet liv, lig og romancer i lasten.

Rå, iskold og modbydelig krig

Forfatteren nævner i sit efterord, at han, da har var cirka halvvejs med romanen i vinteren 2022, oplever, at den russiske invasionskrig i Ukraine sætter skrivningen i et nyt og mørkt relief. Dette gav også ekko hos mig som læser – Henrys skildring af krigen aktiverer de billeder min hjerne har lagret fra den første tids krig i Ukraine. TV-reportager fra skyttegrave, hvor krig er som krig altid har været - og ikke blot noget der foregår i cyberspace – rå, iskold og modbydelig.

Sanselige miljøskildringer

Vi kommer meget tæt på krigshverdagen i den lille storby Helsingfors og ’på landet’ i skærgården. Det unge og lidt ældre persongalleri er malet med en meget facetteret palet. Der drikkes og festes på trods. Vi mærker længslen efter et stykke sæbe og kan næsten smage de røgede fisk og nylagte æg, der næsten er sommeren 1940s højdepunkt på skærgårdsøen. Hvide sommernætter. Vi møder både Mollys og Henrys familier og forstår deres baggrunde.

Andenrangs-hoteller og støvede garderober 

Mollys oplevelser med turneteatret på en lang og udmattende turne i Sverige med dobbeltforestillinger og andenrangshoteller, støvede garderober, skuespillerjalousi og intriger er fascinerende. Hun der et øjeblik var en feteret filmstjerne hænger nu fast i roller med få replikker og enerverende positioner som let på tråden eller fin, kedelig frue.

Krigsmaskineriet

Krigen fylder meget i Henrys afsnit, og selv om jeg personligt ikke er interesseret i krigshistorie, så medvirker Henrys refleksioner over hans rolle i krigsmaskineriet til at gøre de frygtelige scener fra fronten nærværende og relevante. Hans drømme om et liv med Molly efter krigen er rørende og formentlig som ekkoer af tusindvis af håb og breve fra flere hundrede år med krige og ’breve hjem’.

Det er en uhyre velskrevet roman, som absolut er på niveau med Westös ’Luftspejling 38’ (2014), som han fik Nordisk Råds Litteraturpris for. Varm anbefaling!